(0 reviews)

Legende o prokletoj Jerini

Zvornik i njegova tvrđava su prava riznica mitova i legendi, ali i bogate istorije. Ne propustite da se „upoznate“ sa brojnim legendama o Prokletoj Jerini i obiđete mjesta koja na veoma živopisan način dočaravaju utisak da je legenda o Jerini stvarna i da je ona i danas baš tu negdje pred vama da vam „kaže“ zašto joj nazivi „Prokleta“ i „Lijepa“ Jerina podjednako dobro stoje. Zato nikako ne propustite da prođete Jerinnim stazama Strasti i Kamena, stazama koje vode do srednjevjekovne tvrđave Đurđev grad, jer zaista je jedinstven doživljaj posjetiti tvrđavu i njene stare ali dobro očuvane zidine koje „pričaju“ važne istorijjske priče protkane „šapatom“ mističnih legendi.

Za prokletu Jerinu, ženu srpskog despota Đurađa Brankovića vezuje se podizanje stare Zvorničke tvrđave. Legenda kaže da je Jerina gradeći zvornički grad naredila da se kamen za gradnju dovlači čak iz majdana kod sela Vilćevića u brdu Rudniku (12 km vazdušne linije zapadno od Zvornika) i da se kamen dodavao iz ruke u rurku i to zagrijan kako bi se brže prenosio. Po ovoj legendi je pješačka staza koja iz centra grada preko naselja Bair vodi do tvrđave dobila ime „Jerinin put kamena“. „Jerinina staza strasti“ je staza koja vodi od gradske kapije do tvrđave, a ime je dobila po legendi o lijepoj i nezasitoj gospodarici Jerini koja je zavodila mlade junake iz svoje pratnje, i ukoliko krenete stazom naići će te na Veliku Kulu (najstariji dio kompleksa tvrđave) odakle je, po legendi, Jerina bacala svoje ljubavnike kako se ne bi otkrile tajne njenog noćnog života.

O surovosti Jerine govore i priča koja kaže da je otrovala rođenu sestru jer je sagradila nasuprot Zvorniku na mjestu gdje se danas nalazi Hidrocentrala, svoj grad, ljepši od Zvornika. Jerina zavidna pozove sestru u goste, umori je otrovom, te uze i njezin grad. Zatim se priča kako je Jerina tražila svakodnevno za svoj dvor hranu samo srca rogate marve čime je izazivala veliko nezadovoljstvo u narodu i tako bismo mogli ići u nedogled sa pričama o prokletoj Jerini koje su se u narodu vijekovima prenosile sa generacije na generaciju.

0 Reviews by guests

    Looking for review? There is no review here!