ZAVRŠEN PRVI DIO PROJEKTA “TEMATSKA STAZA STOPAMA KRALJA ALEKSANDRA I KARADJORDJEVIĆA”

Oslikana je zidna površina u centru grada u vidu murala na kome je prikazano sjećanje na boravak kralja Aleksandra I Karadjordjevića 4.jula davne 1919.godine, što je bilo, kako su mediji zapisali, prvo stupanje Njegovog Kraljevskog  Visočanstva na zemljište oslobodjene Bosne, a čija je posjeta poslužila kao povod ideji za izgradnju novog željeznog mosta koji spaja sada Republiku Srpsku i Srbiju. Mural je oslikan na površini od 40 m2 koja se nalazi u blizini kuće tada uglednog srpskog trgovca i domaćina Stanka Nikolića (kuća u kojoj je kralj prilikom posjete boravio), a koja se danas nalazi pod upravom Zvorničko-tuzlanske eparhije.

Projekat realizuje Turistička organizacija grada Zvornika, uz finansijsku pomoć Turističke organizacije Republike Srpske. Mural je oslikao zvornički umjetnik Dejan Vidaković, a da bi vjerodostojno bio prikazan istorijski trenutak posjete kralja Aleksandra Zvorniku projekat izrade murala realizovan je u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom na čelu sa profesorom Stanislavom Tomićem.

Projektom je planirano postaviti još dvojezičnu informativnu tablu i organizovati promotivnu šetnju “Kraljevim stopama”. Cilj ovog projekta je uvodjenje novog turističkog sadržaja i uvezivanje turističke ponude sa susjednom Srbijom.

Blog Attachments