ZVORNIK JE BOGATIJI ZA JOŠ DVA TURISTIČKA VODIČA

Nakon što je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske u drugoj polovini prošle godine raspisalo javni poziv za besplatnu obuku i polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča, Turistička organizacija grada Zvornika je i ovaj put prijavila svoje kandidate. Ovaj put su u pitanju dva kandidata iz redova zaposlenih u Turističkoj organizaciji grada Zvornika, Suzana Riđošić –viši stručni saradnik i Aleksandra Đerić – samostalni stručni saradnik za marketing u TOGZ-u.
Za sam grad je ovo značajno jer smo dobili još dva licencirana vodiča i sada ih imamo ukupno četiri na teritoriji grada Zvornika. Turističke agencije iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Bečeja, Sombora i drugih gradova se sve više javljaju i traže angažman turističkih vodiča za svoje grupe u Zvorniku. Dakle, sve je više zahtjeva i potreba za ovom vrstom usluge, posebno vikendom kada organizovane grupe dolaze u naš grad. Ovo je značajno i sa aspekta jačanja kapaciteta same Turističke organizacije te se može pristupiti kreiranju različitih tematskih tura. Ono što se trenutno sprema je tematska šetnja „Stopama Kralja Aleksandra I Karađorđevića“ u saradnji sa Centrom za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine „Dr Đorđe Lazarević“. U planu je i osmišljavanje priče „Jerininom stazom strasti“ koja vodi od Gradske kapije do tvrđave Đurđev grad i ona će uz pratnju planinarskog i turističkog vodiča biti idealna za ljubitelje avanture i prirode.
Obuka za kandidate je bila izazovna, potkrepljena znanjem i novim iskustvom, ispit je bio veoma zahtjevan ali naša dva kandidata su položili ispit u prvom krugu i stekli republičku legitimaciju sa pravom vođenja tura na srpskom i engleskom jeziku.
Dobar turistički vodič je ambasador svog grada i svoje zemlje, poziv kojim se prenosi entuzijazam, utisak, običaji i kultura jednog grada i naroda. U vezi sa tim se nadamo da će broj turističkih grupa koji će posjetiti Zvornik da se povećava u skorijoj budućnosti.

Blog Attachments